Stappenplan woning kopen (bestaande woning)

Dit stappenplan helpt je op weg wat je allemaal tegen gaat komen bij het kopen van een woning. Uiteraard ben ik je graag van dienst tijdens deze belangrijke aankoop.

Stap 1. Oriënteren

In welke prijsklasse kun je een woning zoeken? En met welke bijkomende kosten moet je rekening houden? Een hypotheekadviseur helpt je graag met het bepalen van jouw budget.
Dan begint de zoektocht naar jou droomwoning!

Stap 2. Bezichtigen

Droomhuis gevonden? Een eerste bezichtiging geeft een goede indruk van een huis. Ga altijd nog een keer kijken voordat je een bod uitbrengt. Probeer bij de (tweede) bezichtiging die roze bril af te zetten en een aankoopmakelaar mee te nemen.

Bekijk de hele woning goed en let daarbij ook op:

  • Wat voor apparatuur zit er in de woning (cv-ketel en keukenapparatuur)? Wat is het bouwjaar van deze apparatuur en functioneert alles goed?
  • Rusten er erfdienstbaarheden op de woning of de tuin? Dit kan bij voorbeeld een recht van overpad zijn
  • Zijn er scheuren of vochtplekken aanwezig?
  • Hoe ziet het schilderwerk eruit?
  • Is er voldoende lichtinval?
  • Zijn er genoeg parkeerplaatsen in de buurt?
  • Hoe ligt de woning en de tuin ten opzicht van de zon?
  • Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt? Zoals scholen, winkels en sporten
  • Hoe druk is de straat?

Stap 3. Onderzoeksplicht en keuring

Laat je goed voorlichten over het huis dat je koopt. Een verkoper is verplicht (meldingsplicht) alles te melden wat hij/zij weet over de woning. In de meeste gevallen zal de verkoper een lijst invullen waar deze informatie in te lezen is.

Iedere koper heeft een onderzoeksplicht. De onderzoeksplicht houdt in dat de koper zowel de bouwkundige als de juridische staat van een woning moet onderzoeken. Onderzoek naar de juridische staat is bijvoorbeeld een check van het bestemmingsplan.

Voor onderzoek naar de bouwkundige staat van een woning kun je een bouwkundige inschakelen, deze levert een keuringsrapport. Hiermee weet je beter wat je koopt en kunt je aantonen dat je aan de onderzoeksplicht hebt voldaan. Het keuringsrapport is ook handig als je na de overdracht van de woning een verborgen gebrek ontdekt, waarvoor je de verkoper aansprakelijk wilt stellen.

Stap 4. Onderhandelen

Tijd om een bod uit te brengen. Je wilt een goede prijs voor het huis betalen. Bij het bepalen van de waarde van een woning speelt emotie vaak een grote rol, zowel bij de koper als de verkoper. Bij het bepalen van de waarde van een huis staat locatie met stip op nummer een. Daarnaast spelen achterstallig of (groot) onderhoud dat op korte termijn moet gebeuren, de woonomgeving en het beleid van de gemeente een rol. Wat staat er in het bestemmingsplan? Zijn er nog speciale regels of voorwaarden van toepassing op het huis?

Heb je je droomhuis gevonden? En heb je inzicht in de financiële mogelijkheden? Nu begint het spel van bieden en tegenbieden: de onderhandeling. Een spannende fase in het koopproces.

Waarover kun je onderhandelen? 

  • De prijs
  • De overdrachtsdatum
  • Ontbindende voorwaarden
  • Over te nemen roerende zaken
  • Andere punten die de moeite waard zijn om over te onderhandelen. Bijvoorbeeld dat u het huis alleen koopt als de bestaande lekkage wordt gerepareerd

Stap 5. Koopcontract tekenen

De verkoper is akkoord met het eindbod. Dan kan de koopovereenkomst worden getekend. Wat staat daarin? En welke afspraken zijn verder nog belangrijk?

  • Schriftelijkheidsvereiste
    De koop van een huis (door een consument-koper) moet schriftelijk worden aangegaan. Een mondeling akkoord tussen de koper en de verkoper is niet voldoende. Pas als de koopovereenkomst is opgemaakt en ondertekend (door verkoper en koper), is de koop gesloten.
  • 3 dagen bedenktijd
    Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je 3 dagen bedenktijd. In deze periode kun je de overeenkomst kosteloos en zonder opgave van reden ontbinden.
  • Inschrijven bij het Kadaster
    Je kunt de koopovereenkomst laten inschrijven bij het Kadaster. De verkoper moet hieraan meewerken. Hiermee is te voorkomen dat je in de problemen komt als de verkoper voor de overdracht failliet wordt verklaard, of als er beslag wordt gelegd op zijn woning.
  • Ontbinden koopovereenkomst
    In het koopcontract kunt je ontbindende voorwaarden laten opnemen. Bijvoorbeeld ontbindende voorwaarde voor financiering, Nationale Hypotheekgarantie (NHG) of voor een bouwkundige keuring. Indien deze voorwaarden zich voordoen kun je van de koopovereenkomst af (bijvoorbeeld als je de hypotheek niet rond krijgt).
  • Bijlagen
    Verkopers stellen vaak een lijst van zaken op, zodat beide partijen precies weten wat er wel en niet bij de koop is inbegrepen. Ook een akte van levering (eigendomsbewijs) is een belangrijke bijlage bij de koopovereenkomst.

Stap 6. Overdracht bij de notaris

Na een inspectie in je nieuwe woning volgt het tekenen bij de notaris. Daar worden de sleutels van de woning aan jou overgedragen. De overdracht is het moment dat de woning officieel van eigenaar verandert. De overdracht vindt altijd plaats bij de notaris.

Verzekeringen en energieleverancier geregeld?

Het is belangrijk dat je vóór de overdracht bij de notaris een woonhuisverzekering en inboedelverzekering afgesloten hebt. Tevens is dit het moment om een energieleverancier uit te kiezen voor gas en elektriciteit.

Stap 7. Verhuizen

Zelf aan de slag of liever de verhuizing uitbesteden?  De verhuizing zelf regelen is voordeliger dan de verhuizing uitbesteden. Het vergt alleen wel meer planning, mankracht en vervoer.

Een professioneel verhuisbedrijf verzorgt niet alleen het vervoer van uw spullen; ze zorgen voor inpakmateriaal, de inboedel is verzekerd tijdens de verhuizing en de verhuizers zetten (mits je dit afgesproken hebt) alle meubels en dozen in de juiste kamer.